Visos datos yra UTC + 2 valandos





Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 22 pranešimai(ų) ] 
  Spausdinti

Lęšiai, ryžiai, grikiai ir t.t.
Autorius Žinutė
StandartinėParašytas: 23 Rgp 2012, 12:55 
Dalyvis
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Temos autorius
Užsiregistravo:23 Rgp 2012, 12:03
Karma: + 4 -
Pranešimai:84
Lytis: Vyriška
Vietovė: Vilnius
Sveiki,
Mano pirmas įrašas, tai labai neteiskit. Daėjau iki negriežtos žaliavalgystės labai natūraliai ir savarankiškai, praktiškai be jokios literatūros, tarpe vegetariškai, tarpe veganiškai ir t.t., dabar kažkaip visiškai praktiškai racionas toks 70% mono, 20% maišytai, 10% iš bėdos šiltas maistas veganiškas.

Turiu klausimą ir niekur nerandu susistemintos informacijos, apie visų mineralų, aminorūgščių ir t.t. šaltinį tokius kaip lęšiai, grikiai, laukiniai ryžiai, pupos ir panašūs produktai, kurie vartojami pagrinde VIRTI.

Čia nekalbu apie daigintus produktus, nes bijau, kad mano gyvenimo tempas neleistų man tuo užsiimti.

Klausimas: ar vartojami šie ir panašūs produktai neapdoroti termiškai? Nes randu visokiose lentelėse lęšius, grikius, bet klausimas ar jie valgomi ir jei taip, ką su jais daryti?

Ačiū už Jūsų atsakymus.


Į viršų
 Aprašymas  
 

zaliavalgis.lt

Re: Lęšiai, ryžiai, grikiai ir t.t.
StandartinėParašytas: 23 Rgp 2012, 14:43 
Forumo senbūvis
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Užsiregistravo:08 Gru 2010, 19:08
Karma: + 15 -
Pranešimai:682
Kazkur turi buti tema apie tai. Visi ankstiniai ir kruopos valgomi arba daiginti arba virti, kitais atvejais nevalgomi. Kas liecia vitaminus, mineralus, tai susistemintos info apie kiekviena augala, tai tikrai nera ir nemanau, kad tai reikalinga siame forume. Cia gi belenkiek rasliavos :) Yra internete ne vienas puslapis, is savo puses galiu rekomenduoti: http://nutritiondata.self.com/
Tiesiog ivesk i food name, tave dominancio produkto pavadinima ir tau ismes visu mineralu, vitaminu, amino rugsciu ir t.t.. kiekius tame produkte. Gali ivesti tiek virta, tiek daiginta, kepta ta pati produkta, gali pasirinkti kiekius.


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Lęšiai, ryžiai, grikiai ir t.t.
StandartinėParašytas: 23 Rgp 2012, 15:04 
Dalyvis
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Temos autorius
Užsiregistravo:23 Rgp 2012, 12:03
Karma: + 4 -
Pranešimai:84
Lytis: Vyriška
Vietovė: Vilnius
Aš suprantu, kad pvž ryžių nepavalgysi mirkytų. Beje pvž įvedus žalius lęšius į nutrition data viską parodo, bet neparašyta, ar valgoma ar ne. Esu skaitęs, kad pvž pupas galima žalias valgyt ir nieko. Lęšius parą mirkytus irgi ragavau ir net skanūs pasirodė. Vat ir norėtųsi susistemintos tokios informacijos kur nors, bet sunkiai pavyksta rasti.


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Lęšiai, ryžiai, grikiai ir t.t.
StandartinėParašytas: 24 Rgp 2012, 00:23 
Forumo senbūvis
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Užsiregistravo:08 Gru 2010, 19:08
Karma: + 15 -
Pranešimai:682
Kruopu zaliu, nesvarbu ar mirkytos ar ne, valgyti negalima, nes jose yra fitotoksinu. Jos privalo buti arba isvirtos arba padaigintos. Su ankstiniais yra panasiai. Saldus zirneliai, didziosios pupos gali buti valgomos zalios is anksties. Paprastosios pupeles (baltos, margos) valgomos tik virtos. Visokie lesiai, mung pupeles valgomos arba padaigintos, arba virtos. Mirkymas nieko neduos, jeigu jau mirkai, kodel nepalauki dar siek tiek, kol islys pirmieji daigeliai? Tada jau gali drasiai valgyti. Lesiai dygsta pora paru, mung pupeles per para. Yra labai didelis skirtumas tarp mirkymo ir daiginimo. Ir tas skirtumas didelis sudetyje, bet netoks didelis laiko, mirkymo ir daiginimo, tarpe.
Riesutus, seklas (saulegrazas, sezamus, aguonas, chia ir kt.) galima valgyti net nemirkytus, bet patariama atmirkyti ir net padaiginti.
Neblogas straipsniukas apie tai: http://www.homosanitus.lt/lt/homo_sanit ... ovana_mums


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Lęšiai, ryžiai, grikiai ir t.t.
StandartinėParašytas: 24 Rgp 2012, 12:19 
Dalyvis
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Temos autorius
Užsiregistravo:23 Rgp 2012, 12:03
Karma: + 4 -
Pranešimai:84
Lytis: Vyriška
Vietovė: Vilnius
Mirkau, nes galiu jomis nesirūpinti parą ir nereikia perplauti, kaip visur esu skaitęs, kad kas 12h reikia perplauti daiginamuosius. O neretai išmetu.

Man va šitoj vietoj kyla daug klausimų dėl žaliavalgystės, kad viskas turi būt iš gamtos, bet elementarių dalykų lyg ir nebegalima valgyt. (čia atmetant tuščių kalorijų argumentą).

Mano didžiausia problema ta:

Aš prie 10 metų, nesavavališkai, tiesiog iš studentavimo laikų, priverstinai 2 savaites valgiau tik ryžius (nors buvau totalus dešrius, be mėsos nieko nevalgiau). Nuo tada kažkas kalė į galvą, ir va, nuo šiol einu link totalaus eksremalumo. Bet šiek tiek kitaip, be gailesčio medeliam ar dar kažkam, žiūriu pakankamai egoistiškai - į sveikatą. Daug metų rūkiau, vos ne vos, bet sugebėjau atsikratyt. O tada prasidėjo tikra detoksikacija. Bet jaučiu, kad pvž jei nepavalgau baltymų, pradedu labai greit silpt (kaip jau sakiau, mano gyvenimas labai dinamiškas). Pvž pavalgau virtų lęšių, grikių, savijauta kiek blogesnė, bet ištvermė daug didesnė, negu dvi savaites varant mono. Deja gyvenimo būdą gal ir norėčiau keist į kraštutinį (taip, į mišką), bet negaliu ir neleistų man aplinka, nes turiu atsakomybių.

Jau išsiplėčiau :) Ką pakeist lęšių ir grikių gerom savybėm? Kaip jau sakiau, daiginti neturiu galimybės, pirkti irgi per brangu kol kas. Beje netikiu visom nesamonėm, apie geležies trūkumą ir t.t., kol žmogus pats jaučiasi gerai - reiškia yra viskas gerai. Todėl, man ir reikia lęšių, grikių, kad būtų geriau, jei tai įmanoma.


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Lęšiai, ryžiai, grikiai ir t.t.
StandartinėParašytas: 24 Rgp 2012, 12:30 
Dalyvis
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Temos autorius
Užsiregistravo:23 Rgp 2012, 12:03
Karma: + 4 -
Pranešimai:84
Lytis: Vyriška
Vietovė: Vilnius
P.S.: Bulvių valgymas irgi domina, esu ne vieną net lietuvį žaliavalgį girdėjęs apie bulvių valgymą, bet lygiai taip pat esu girdėjęs apie kenksmingas žalių bulvių savybes. Kur paskaityt? Kuo tikėt?


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Lęšiai, ryžiai, grikiai ir t.t.
StandartinėParašytas: 24 Rgp 2012, 17:31 
Dalyvis
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Užsiregistravo:17 Lie 2011, 18:49
Karma: + 5 -
Pranešimai:79
Lytis: Moteriška
Vietovė: Žeimelis
Edvinas rašė:
Kur paskaityt? Kuo tikėt?

Atsikask bulvės. Bus arba gerai, arba blogai, arba nieko.


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Lęšiai, ryžiai, grikiai ir t.t.
StandartinėParašytas: 24 Rgp 2012, 18:30 
Moderatorius
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Užsiregistravo:02 Gru 2010, 11:52
Karma: + 40 -
Pranešimai:1032
valgiau zalias ankstyvas bulves, pries pora metu ju labai norejosi. neilgai, bet gal pora savaiciu, gal ilgiau, valgiau kasdien. valge ir mano sunus, kuriam tuomet dar metu nebuvo, taigi jei bulvese butu kas "netaip", tai tikrai sureaguotu kudikio jautrus organizmas. pjaustydavau griezineliais, apibarstydavau prieskoninemis zolemis. senu bulviu tikrai nevalgyciau.

yra tema apie daiginima, ten su nuotraukom yra instrukcijos, kaip daiginima paversti paprastu kasdeiniu veiksmu.


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Lęšiai, ryžiai, grikiai ir t.t.
StandartinėParašytas: 24 Rgp 2012, 18:44 
Forumo senbūvis
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Užsiregistravo:08 Gru 2010, 19:08
Karma: + 15 -
Pranešimai:682
Siulyciau perskaityti ta straipsniuka is homosanitus, kur numeciau linka. Ten neblogai paaiskinta, kodel negalima valgyt kaikuriu "elementariu dalyku is gamtos". Bet vistiek nesuprantu, kodel tu nepatingi mirkyt para, kad atmirkyt, o palaukt dar para, kad sudygtu, jau nebegali. O del perplovimo, tai kuo dazniau, tai darysi tuo geriau. Netgi rekomenduojama dazniau negu kas 12val. Bet juk tai nera labai sudetinga, tiesiog uzpilt naujo vandens i inda, kuriame tos seklos. Normaliai, po dursliku perplaut gali, tik pries valgant. O kuom pakeisti tuos grikius ar lesius, tai nezinau, kitom kruopom, bet jegu jos vel bus nedaigintos, tai mazai naudos ir netgi zalos darys. Kito kelio nera. Dar vienas variantas yra nusipirkti automatine daigykle. Ten sumeti kruopas ir nieko daryt nereikia. Jas ir palaisto, ir perplauna, sudaigina. Tik kainuoja nemazai, bet labai geras daikciukas.
Siaip, kas del baltymu, tai zaliavalgyste apima ir mesos valgyma, pieno produktu. Jeigu tu tai toleruoji ir nesi pries, gali kazkiek tu produktu itraukti i mitybos raciona. Nors ir sie produktai priestaringai vertinami, bet juk gali pabandyti, paziuresi kaip jautiesi.


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Lęšiai, ryžiai, grikiai ir t.t.
StandartinėParašytas: 25 Rgp 2012, 12:24 
Dalyvis
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Temos autorius
Užsiregistravo:23 Rgp 2012, 12:03
Karma: + 4 -
Pranešimai:84
Lytis: Vyriška
Vietovė: Vilnius
Laura, Jelena, ačiū už išsamius komentarus :)

Blusiau: nuo vieno karto tikrai nieko nenutiks, bet va jei palaikyt bulves savo racione, čia jau klausimas, čia kaip ir su ankštiniais :) Bet Jelena į tai jau atsakė.

Laurai: negaliu daiginti, nes tam reikia priežiūros, o kartais elementariai negrįžtu namo, o po to pradeda viskas pūt. Vargšas mano bazilikas dar kažkaip laikosi ir taikosi prie manęs :)

Dėl automatinės daigyklės, tai labai ačiū, va čia tikras sprendimas man, pasiieškosiu kaip ten viskas veikia.

O dėl mėsos :) tai pirmam komentare jau parašiau, kad bemaž 10 metų praktikuoju vegetarizmą įvairiom formom, tai lašinių skonio jau nebepamenu, tai ne man :)


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Lęšiai, ryžiai, grikiai ir t.t.
StandartinėParašytas: 25 Rgp 2012, 18:18 
Moderatorius
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Užsiregistravo:02 Gru 2010, 11:52
Karma: + 40 -
Pranešimai:1032
Edvinai, daigink ankstinius saldytuve. Pats procesas bus labai letas, bet bent jau nebus puvimo. Is ryto praploviai- i ssaldytuva ir keliauji. Po 2-3 paras laikau saldytuve daiginamus ankstinius, nes mano vaikas valgo mazom porcijom ir ne kasdien, o po kelis grudelius nesinori "zaisti". Saldytuve laikant galima ir 2 paras neplauti. Daiginu stiklainyje su dangteliu, kuriame yra skylutes- genialiai paprasta.


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Lęšiai, ryžiai, grikiai ir t.t.
StandartinėParašytas: 26 Rgp 2012, 06:10 
Moderatorius
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Užsiregistravo:14 Gru 2010, 15:29
Karma: + 23 -
Pranešimai:579
Grūdai į tradicinę žaliavalgystės sistemą neįeina, tai nėra produktas iš gamtos, bet civilizacijos atradimas. Manau neapdorotus termiškai, net ir daigintus grūdus daryti dietos pagrindu yra klaida, kad ir kaip tai būtų patogu:
daug grubios ląstelienos,fitorūgšties,
nepilnavertis baltymas (grūdai negali būti rimtas baltymų šaltinis, tai krakmolingas produktas),
abejotina kokybė-daugelis (ryžiai, rudi grikiai, trumpo virimo kruopos) apdorota termiškai, pilni grūdai gali būti užkrėsti mikotoksinais.
Taigi prisidėjau prie kolegų minčių, o nuspręsti ir už pasekmes atsakyti teks pačiam:)


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Lęšiai, ryžiai, grikiai ir t.t.
StandartinėParašytas: 26 Rgp 2012, 10:22 
Forumo senbūvis
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Užsiregistravo:08 Gru 2010, 19:08
Karma: + 15 -
Pranešimai:682
Bet grudai grudams nelygu. Man idomu ar grikiai, quinoa, amarath, kas ten dar... priklauso grudams? Nes jie kaip ir negrudines kulturos skaitosi, darzove labiau.


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Lęšiai, ryžiai, grikiai ir t.t.
StandartinėParašytas: 26 Rgp 2012, 10:35 
Moderatorius
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Užsiregistravo:02 Gru 2010, 11:52
Karma: + 40 -
Pranešimai:1032
grikiai- sekla, bet svarbu nenaudoti tu tradiciniu, pakepintu aukstoje temperaturoje, nes jie jau bus su akrilamidu


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Lęšiai, ryžiai, grikiai ir t.t.
StandartinėParašytas: 26 Rgp 2012, 10:41 
Moderatorius
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Užsiregistravo:14 Gru 2010, 15:29
Karma: + 23 -
Pranešimai:579
Pagal mitybinę sudėtį grikiai artimi grūdams...sėkla gal pagal dygimą? nes kaip ankštiniai, saulėgrąžos dygdami kelia ne želmenis, o lapelius.
Bet jei mityboje, tai koks skirtumas grikiai sėkla ar grūdas?


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Lęšiai, ryžiai, grikiai ir t.t.
StandartinėParašytas: 26 Rgp 2012, 12:40 
Dalyvis
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Temos autorius
Užsiregistravo:23 Rgp 2012, 12:03
Karma: + 4 -
Pranešimai:84
Lytis: Vyriška
Vietovė: Vilnius
Na žodžiu, darau tokią mini išvadą, kad tiesiog reik klausyt organizmo ir daug nemąstyti apie visokius ryžius ir tuščias kalorijas (nors psichologiškai labai jau sunku negalvot, jog organizmui kažko būtinai turi trūkt).

Na ką, reiks paeksperimentuot su daiginimu šaldytuve, kol neturiu automatinės daigyklės, teks išbandyt Jelenos metodą ir žiūrėt kaip seksis :)


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Lęšiai, ryžiai, grikiai ir t.t.
StandartinėParašytas: 26 Rgp 2012, 14:35 
Forumo senbūvis
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Užsiregistravo:08 Gru 2010, 19:08
Karma: + 15 -
Pranešimai:682
Sarbentine, tai jeigu nera skirtumo tarp kruopu ir seklu tai del ko tradicineje zaliavalgysteje jos nerekoemnduojamos? Aplamai del ko kruopos nerekomenduojamos? As tai suprantu, kad pagrinde del krakmolo. O grikiuose, sorose, amarath kruopose jo nera.


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Lęšiai, ryžiai, grikiai ir t.t.
StandartinėParašytas: 26 Rgp 2012, 15:04 
Moderatorius
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Užsiregistravo:02 Gru 2010, 11:52
Karma: + 40 -
Pranešimai:1032
grikiuose ir sorose yra krakmolo, ju sudetis yra kaip grudu, todel maistine prasme jie prie grudu priskiriami


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Lęšiai, ryžiai, grikiai ir t.t.
StandartinėParašytas: 26 Rgp 2012, 15:24 
Forumo senbūvis
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Užsiregistravo:08 Gru 2010, 19:08
Karma: + 15 -
Pranešimai:682
Oj jo, as tikrinau per nutrition.com, ten rode toje vietoje bruksneli, pamaniau, kad tai reikia jog krakmolo nera, pasirodo ten siaip neirasyta.


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Lęšiai, ryžiai, grikiai ir t.t.
StandartinėParašytas: 15 Rgs 2012, 19:33 
Naujokas
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Užsiregistravo:15 Rgs 2012, 14:32
Karma: + 0 -
Pranešimai:10
Lytis: Moteriška
Vietovė: Vilnius
Tai o kaip ten del tu ryziu, kaip juos valgyti? :)


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Lęšiai, ryžiai, grikiai ir t.t.
StandartinėParašytas: 15 Rgs 2012, 19:40 
Moderatorius
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Užsiregistravo:02 Gru 2010, 11:52
Karma: + 40 -
Pranešimai:1032
ryzius daigintus valgyti neimanoma, jie vistiek kieti ir be skonio :lol: nebent sumalti blenderiu iki tyres ir naudoti miksui su kokiom darzovem. bet kad as asmeniskai visai ryziu nepasigendu racione.. kokia is ju nauda? nei maistine verte, nei skoniu jie nestebina.


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Lęšiai, ryžiai, grikiai ir t.t.
StandartinėParašytas: 28 Geg 2013, 13:59 
Naujokas
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Užsiregistravo:28 Geg 2013, 13:55
Karma: + 0 -
Pranešimai:1
Lytis: Vyriška
Vietovė: Kaunas
Edvinas rašė:
Sveiki,
Mano pirmas įrašas, tai labai neteiskit. Daėjau iki negriežtos žaliavalgystės labai natūraliai ir savarankiškai, praktiškai be jokios literatūros, tarpe vegetariškai, tarpe veganiškai ir t.t., dabar kažkaip visiškai praktiškai racionas toks 70% mono, 20% maišytai, 10% iš bėdos šiltas maistas veganiškas.

Turiu klausimą ir niekur nerandu susistemintos informacijos, apie visų mineralų, aminorūgščių ir t.t. šaltinį tokius kaip lęšiai, grikiai, laukiniai ryžiai, pupos ir panašūs produktai, kurie vartojami pagrinde VIRTI.

Čia nekalbu apie daigintus produktus, nes bijau, kad mano gyvenimo tempas neleistų man tuo užsiimti.

Klausimas: ar vartojami šie ir panašūs produktai neapdoroti termiškai? Nes randu visokiose lentelėse lęšius, grikius, bet klausimas ar jie valgomi ir jei taip, ką su jais daryti?

Ačiū už Jūsų atsakymus.


Dėl lęšių nežinau, bet grikius gali pabrinkintus tikrai valgyti drąsiai :) pats taip darau :)


Į viršų
 Aprašymas  
 

Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 22 pranešimai(ų) ] 


Visos datos yra UTC + 2 valandos


  Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Parama forumui


Paremkite svetainę SMS žinute

Founded by AUM.lt
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Installed by Serveriai.lt
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007