Visos datos yra UTC + 2 valandos





Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 15 pranešimai(ų) ] 
  Spausdinti

Re: Ar visada "žalias" yra "gyvas" yra "sveikas"?
Autorius Žinutė
StandartinėParašytas: 04 Gru 2010, 13:46 
Naujokas
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Temos autorius
Užsiregistravo:04 Gru 2010, 13:42
Karma: + 0 -
Pranešimai:1
Miestas: Vilnius
Akivaizdu, kad ne. Puiki iliustracija - žalioji musmirė. Nors ji žalia ir tiesiogine, ir žaliavalgiška prasme, deja, valgoma tik vieną kartą gyvenime ;)


Į viršų
 Aprašymas  
 

zaliavalgis.lt

Re: Ar visada "žalias" yra "gyvas" yra "sveikas"?
StandartinėParašytas: 05 Gru 2010, 15:24 
Naujokas
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Užsiregistravo:05 Gru 2010, 14:27
Karma: + 0 -
Pranešimai:11
Manau net su valgomais ir nenuodingais irgi tas pats. Ir čia kalba ne apie pupeles ar grybus, kurie turi nuodingų medžiagų ir kurios suskyla tik pavirus ir tik tada gali valgyti. Bet čia kalbu apie kultūrinius produktus. Pavyzdžiui, žalias burokėlis. Tačiau išaugintas jis naudojant chemiją, pesticidus. Arba jis užaugintas necheminiu būdu, ekologiniu, bet su kompostu ir mėšlu ir turi savyje nitratų padidintą dozę... Irgi nesveikas. Arba tas pats žalias burokėlis, tačiau genetiškai modifikuotas. Irgi žalias, bet nesveikas. Arba per ilgai pastovėjęs žalias burokėlis irgi gali būti jau nebesveikas. :)

Čia jau akivaizdūs dalykai, o ne tokių akivaizdžių dar galima priminėti - nesuderintas žalias maistas, nevietinis žalias maistas, kuris neskirtas čia gyvenantiems žmonėms ir pan.


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Ar visada "žalias" yra "gyvas" yra "sveikas"?
StandartinėParašytas: 05 Gru 2010, 20:57 
Moderatorius
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Užsiregistravo:02 Gru 2010, 11:52
Karma: + 40 -
Pranešimai:1032
norėjau siūlyti čia diskusiją apie:

fermentuotus/raugintus prdkt

džiovintus prdkt

o kam nors gal ir sultys nėra tinkamas produktas.. tarkim, mono valgytojai prieš sultys dažniausiai pasisako

na, yra ir kt. produktų, kad ir medus ir t.t.


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Ar visada "žalias" yra "gyvas" yra "sveikas"?
StandartinėParašytas: 05 Gru 2010, 22:20 
Naujokas
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Užsiregistravo:03 Gru 2010, 14:43
Karma: + 1 -
Pranešimai:11
Girdėjau daug visokiausių nuomonių, apie medų, ragintus, fermentuotus dalykus. Tad turbūt galiu pasakyti vėl gi tik savo nuomonę. Aš valgau viską kas nevirta ir nekepta, t.y. kartais medų, kartais raugintus agurkus, pati užraugiu kopūstų ir valgau. Galvoju, kad su saiku, tai visai nieko blogo nebus. Kiek gyvybės iš tolimų kraštų atvežtuose vaisiuose ir daržovėse mes nežinome, taip kaip ir žaliai raugtuose mūsų produktuose, bet valgome :) o kiek tai yra sveika, tai manau tik požiūrio reikalas. Per pirmus žaliavalgiavimo metus supratau, kad pesticidiniai vaisiai ir daržovės daug geriau, nei virtas maistas iš viso, tad šiuo klausimu tai viskas priklauso nuo savijautos ir požiūrio :)


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Ar visada "žalias" yra "gyvas" yra "sveikas"?
StandartinėParašytas: 08 Gru 2010, 19:14 
Forumo senbūvis
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Užsiregistravo:08 Gru 2010, 19:08
Karma: + 15 -
Pranešimai:682
Sveiki, dar zaliavalgiams nepatartina valgyti gamtiniu antibiotiku, tokiu kaip cesnakas, svogunas, medus, cili pipirai, imbieras ir t.t. nepamenu, siuo metu kas dar galetu buti, bet tikrai yra daugiau. Ju nepatariama valgyti del to, kad pas zaliavalgius virskina maista jau ne tiek skrandyje, kaip pas visavalgius, bet zarnyne-mikroflora-bakterijos. Ir visi gamtiniai antibiotikai kaip zinia turi dezinfekuojancia savybe, visaedziam jie labai gerai, bet zaliavalgiam jau nelabai. Pas zaliavalgius mikroflora yra labai gera ir gausi, bloguju bakteriju bevek nera ir uzmusinejimas ju butu ne i nauda.


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Ar visada "žalias" yra "gyvas" yra "sveikas"?
StandartinėParašytas: 08 Gru 2010, 19:35 
Moderatorius
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Užsiregistravo:02 Gru 2010, 11:52
Karma: + 40 -
Pranešimai:1032
Jo, Laura, super, kad paminėjai. Be aitrių tavo paminėtų produktų, mikrofloros žudikai yra ir ridikėliai, ridikai, ropės, baltieji ridikai, garstyčių daigai ir pipirinės. Na, jie taip pat yra aitraus skonio


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Ar visada "žalias" yra "gyvas" yra "sveikas"?
StandartinėParašytas: 09 Gru 2010, 07:48 
Moderatorius
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Užsiregistravo:02 Gru 2010, 11:52
Karma: + 40 -
Pranešimai:1032
Įkopijuoju straipsnį apie fermentuotus produktus, vėliau reikės jį išversti.

ON FERMENTED FOODS

by Tom Billings

This article deals specifically with the topic of fermented foods, and whether they are really living foods. The significance of this article is that it was the spark that made me address the topic of trying to develop an actual definition for the term living foods (a term that means different things to different people.) There are two more articles, to be published in future, that will address that topic more directly.

Fermented raw foods, such as raw sauerkraut, pickles, seed "cheese", rejuvelac, sprout milk yogurt, and even raw miso, raw soy sauce, are important foods for many raw fooders. On the other hand, some raw fooders refuse to eat fermented foods, or limit their consumption of fermented foods to one or two specific food items.

The object of this article is examine the topic of fermented foods, and their role in raw food lifestyles. To save typing, will use FF as an abbreviation for the term: fermented foods. Will begin by specifying some of the positive and negative points of FF, with questions noted. Note that only lacto-bacillus based FF are of interest; yeast based FF (e.g., alcoholic drinks) are ruled out and are not relevant.

Positive: + most FF contain lacto-bacillus (Acidophilus) and promote good intestinal bacteria populations + very high in enzymes + reported to be pre-digested (by bacteria), hence easier for your digestion + most FF, except for rejuvelac, are considered tasty + seed cheeses and almond cream reportedly help underweight raw-fooders gain and maintain body weight (see Ann Wigmore, "Rebuild Your Health", pg. 49, for almond cream recipe; her recipe is FF) + FF are a major part of Ann Wigmore's living foods program, which has been used by many people in healing and overcoming serious illness + raw cabbage and cabbage family vegetables can cause severe flatulence if eaten unfermented. The same vegetables fermented do not cause flatulence.

Negative: - most FF are very acid-forming foods; ref: Gabriel Cousens, "Conscious Eating", pg. 129. - soy sauce contains about 1% natural MSG, mono-sodium glutamate; ref: Glutamic Acid, Advances in Biochemistry and Physiology; L. J. Filer, Jr. et. al. eds., pg. 27. Soy sauce, and possibly miso also, can be 0.5-2% alcohol. The MSG and alcohol are products of natural fermentation. - except for yogurt (made from dry culture, not rejuvelac/seed cheese), FF are considered "tamasic" by yoga/Ayurveda. Here tamasic means that in the long term, the food has a depressing effect. Yoga recommends avoiding tamasic food. - rejuvelac, if fermented a few more days with honey added, becomes alcoholic; ref: Ann Wigmore, "Rebuild Your Health", pg. 52. - although often referred to as "living foods", FF can be seen as "dying foods". Fermentation is the process of bacterial growth in a base food that ultimately dies. For example, a pickled carrot or beet will not sprout if planted in the earth; a raw one will. Wheat sprouts that are decaying in water (rejuvelac) will not grow if planted, but regular wheat sprouts will grow. In a FF, the base food eventually dies; ultimately, the only living part is the bacteria culture that is growing on the base food. It is thus reasonable to ask: does a living bacteria culture on a dead/dying base qualify as a "living food"?

Q: Is sprout milk yogurt different from other fermented foods?

A: Maybe: * yogurt (dairy yogurt) is considered "sattvic" - balancing, soothing, by yoga/ Ayurveda. It is the only sattvic FF recognized in yoga/Ayurveda, all others are tamasic.

* yogurt culture growth time very short; growth of culture normally stopped, by refrigeration, before culture growth by-products (i.e., acids) are at level that is toxic to bacteria (that is how fermentation serves as a natural preservative - e.g., sauerkraut, pickles). Yogurt has the shortest culture time of any FF. * also as a result of short culture growth time, yogurt is very similar in nature to original base food - sprout milk. Indeed, the base food may still be "alive" after only 6-10 hours of culture growth. For many other FF, base food is clearly dead.

My personal evaluation of fermented foods is that they can be useful in a raw/ living foods diet, provided one uses them in modest quantities. Their primary advantage is that they allow one to eat certain raw vegetables, like cabbage, and avoid the painful flatulence that can otherwise occur. Additionally, they may be helpful to people with impaired digestion. Their biggest drawback is that they are acid-forming, and it is easy to overeat them, due to their taste. They also stimulate digestion, which is a plus for many people, and a minus for others. Also, they are some work to prepare.

If one is not concerned with whether FF are living foods or not, then the most important factor in deciding whether to consume them, is how you react to them when you eat them. If the reaction is bad, avoid them, if it is good then there is no problem. Here reaction refers to both the immediate effect and longer term effects, as well as side effects

P.S. those seeking recipes for raw FF are referred to books by Ann Wigmore, Viktoras Kulvinskas, Gabriel Cousens.


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Ar visada "žalias" yra "gyvas" yra "sveikas"?
StandartinėParašytas: 09 Gru 2010, 10:56 
Moderatorius
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Užsiregistravo:03 Gru 2010, 09:33
Karma: + 4 -
Pranešimai:63
Lytis: Moteriška
Vietovė: kaimas
Laura rašė:
Ju nepatariama valgyti del to, kad pas zaliavalgius virskina maista jau ne tiek skrandyje, kaip pas visavalgius, bet zarnyne-mikroflora-bakterijos. Ir visi gamtiniai antibiotikai kaip zinia turi dezinfekuojancia savybe, visaedziam jie labai gerai, bet zaliavalgiam jau nelabai. Pas zaliavalgius mikroflora yra labai gera ir gausi, bloguju bakteriju bevek nera ir uzmusinejimas ju butu ne i nauda.


Kiek man žinoma, tai virškinimas, tiek pas visavalgius, tiek pas žaliavalgius prasideda burnoje ir baigiasi žarnyne, nepraleidžiant nei vieno etapo. Ir tiek pas vienus, tiek pas kitus lieka virškinimo ir maisto pasisavinimo kokybės klausimas, priklausantis nuo kūno sveikatos, valgymo įpročių bei tų pačių bakterijų.
Beje be bakterijų, yra parazitai, kurie, nepaisant žaliavalgių norų, sėkmingai gyvuoja daugybėje laukinių gyvūnų, ir nematau jokios priežasties, kodėl jų galėtų nebūti žmoguje. Ir todėl, mano manymu, gamtoje yra ir stipresnių (kaip jūs sakote - "dezinfekuojančių") savybių turintys produktai, kuriuos valgo gyvi padarai, kad būtų išlaikoma pusiausvyra (aš nepuoselėjų iliuzijų apie visiškai švarų/be parazitų organizmą, nes tokių vargu ar būna ir vargu ar reikia). Ir jeigu briedis tam reikalui užšlamčia kokių musmiryčių (aš nežinau, ar tam jie jas valgo, čia tik pavyzdys iš oro), tai žmogus - gal pelyno, gal česnako, gal dar ko macnesnio. Klausimas yra tik kiekiuose. Pvz., man žaliavalgystės pirmaisiais metais žiauriai norėjosi česnako, ir aš jo valgiau nemažai. O štai dabar jis yra gana retas svečias mano meniu.

_________________
Vaikų svajonės - išsirink ir įgyvendink asmeniškai


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Ar visada "žalias" yra "gyvas" yra "sveikas"?
StandartinėParašytas: 09 Gru 2010, 11:51 
Moderatorius
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Užsiregistravo:05 Gru 2010, 15:23
Karma: + 6 -
Pranešimai:41
Lytis: Vyriška
Vietovė: Heidenau, Vokietija
Jelena rašė:
Įkopijuoju straipsnį apie fermentuotus produktus, vėliau reikės jį išversti.


Gal straipsnių pilno teksto neverta kopijuoti (tuo pačiu gerbiant ir autoriaus norus kur tas tekstas būtų perspausdinamas)? Gal užtektų tiesiog nuorodos į originalų puslapį?

_________________
Gera gyventi: http://www.GeraGyventi.lt/


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Ar visada "žalias" yra "gyvas" yra "sveikas"?
StandartinėParašytas: 09 Gru 2010, 12:00 
Moderatorius
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Užsiregistravo:02 Gru 2010, 11:52
Karma: + 40 -
Pranešimai:1032
tai, kad planuoju ateity pakeisti tai į LT kalbą. tai čia, kad save įpareigočiau :D


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Ar visada "žalias" yra "gyvas" yra "sveikas"?
StandartinėParašytas: 10 Gru 2010, 15:14 
Forumo senbūvis
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Užsiregistravo:08 Gru 2010, 19:08
Karma: + 15 -
Pranešimai:682
Ieva, pas zaliavalgius siek tiek kitaip yra su tuo virskinimu. Nes jie valgo maista, kuris pats susivirskina bakteriju pagalba. Apdorotas negyvas maistas neturi enzimu, tai pats svarbiausias dalykas virskinant, tada ta maista virskina skrandis, yra isskiriami virskinimo fermentai is zmogaus kuno, nes apdorotas maistas ju neturi. Valgant zalia maista, jis turi fermentu, fermentuojasi susivirskina pats, bakteriju pagalba. Pati schema virskinimo tokia pati burna-stemple-skrandis-zernynas, bet pas zaliavalgius didziausia vaidmeni vaidina gerosios bakterijos. Gera zarnyno mikroflora praktiskai yra visas zmogaus imunitetas. Ir vienintelis budas norint stiprinti imuniteta yra gerinti mikroflora. Pas zaliavalgius ji labai gera ir vien tai jau jiem priduoda praktiskai visa sveikata. O kaip minejau, gamtiniai antibiotikai bakterijas naikina. Nieko labai blogo neatsitiks jeigu juos vartosite, tiesiog jus isnaikinsite siek tiek mikrofloros, bet siaip tai nera reikalo. Ir su parazitais pas zaliavalgius kiek kitaip, ju tikrai maziau, nes stiprus imunitetas su tuom kovoja. Nevartojamas maistas, kuris skatina ir palaiko parazitu gyvybe. Aisku jeigu jus jauciate kad norisi, valgykite. Galbut zaliavalgiavimo pradzioje, kaip rasete, kad labai norejosi cesnaku, gal pats organizma valesi, gal jam reikejo isnaikint mikroflora, kad po to atsistatytu nauja geresne.
Na cia pasidalinau ka zinau, bet manau kartais reikia individualiai viska daryti ir nepaklusti teorijai, jeigu jauciate, kad tikrai norisi, tai butinai valgykite, juk pas zaliavalgius ir pojuciai skonio jau kitokie, netiek del skonio, kiek del to ko truksta ir ko reikia organizmui.


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Ar visada "žalias" yra "gyvas" yra "sveikas"?
StandartinėParašytas: 11 Gru 2010, 06:39 
Moderatorius
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Užsiregistravo:02 Gru 2010, 11:52
Karma: + 40 -
Pranešimai:1032
Dar pas Naujos Higienos daktarą skaičiau, kad rūgštūs produktai negatyviai veikia mikroflorą, ypač rūgščios uogos..
dėl to, kas ir kaip virškinasi pas žaliavalgius bijau net diskutuoti, nes matau, kad visur, net rimtuose straipsniuose tik prielaidos, kažkokios mikrovizijos ir loginiai išvedžiojimai. man užtenka, kad žalias maistas tiesiog padeda man jaustis gerai, duoda stiprų impulsą regeneracijai..


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Ar visada "žalias" yra "gyvas" yra "sveikas"?
StandartinėParašytas: 13 Sau 2011, 17:57 
Dalyvis
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Užsiregistravo:11 Gru 2010, 19:38
Karma: + 3 -
Pranešimai:53
As asmeniskai nesureiksminu niuansu, todel kai norisi pavalgau medaus, noriu bananu ir t.t. Nes manau, kad svarbiausia priimineti sprendimus paciam ir vadovautis tais dalykais, kuriais norisi - ar tai iseis i nauda, ar ne - parodys laikas. Vienaip ar kitaip pats atsakai visada uz savo veiksmus, todel jau geriau atsakyt uz savo sprendimus, negu kazkiekieno kito.


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Ar visada "žalias" yra "gyvas" yra "sveikas"?
StandartinėParašytas: 17 Kov 2011, 23:10 
Naujokas
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Užsiregistravo:22 Vas 2011, 11:54
Karma: + 0 -
Pranešimai:7
Skaičiau Ruolios mintį, kad jei obuolys nors kiek įpuvęs - jis jau visas yra žalingas. Kaži ar tikrai taip, nes iki pavasario išlaikyti obuoliai dažnai "pasipuošia" didesniu ar mažesniu įpuvimu, nors pats obuolys atrodo gražus ir kietas. Ar metate tokius obuolius lauk?


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Ar visada "žalias" yra "gyvas" yra "sveikas"?
StandartinėParašytas: 18 Kov 2011, 09:51 
Dalyvis
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Užsiregistravo:05 Vas 2011, 19:01
Karma: + 2 -
Pranešimai:61
Po Ruolios minciu pradejau labiau atkreipineti demesi i supuvusius obuolius ir kt.vaisius. Po ziemos paprastai odele buna parudavusi, nesuprasi, ar ten puvesiukas...tai tokius nulupu, o kitus pradejusius gesti be gailescio ismetu.


Į viršų
 Aprašymas  
 

Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 15 pranešimai(ų) ] 


Visos datos yra UTC + 2 valandos


  Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Parama forumui


Paremkite svetainę SMS žinute

Founded by AUM.lt
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Installed by Serveriai.lt
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007