Visos datos yra UTC + 2 valandos





Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 11 pranešimai(ų) ] 
  Spausdinti

Daržovių rauginimas kaip pakaitalas daržovių virimui
Autorius Žinutė
StandartinėParašytas: 25 Geg 2013, 19:08 
Dalyvis
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Temos autorius
Užsiregistravo:28 Bal 2013, 13:29
Karma: + 0 -
Pranešimai:20
Lytis: Moteriška
Vietovė: Lietuva
Ar tiesa, jog raugintose daržovėse vitaminai ir naudingieji enzimai išlieka ir netgi prisigamina papildomų naudingų medžiagų ir toks maistas (raugtas) lyginant su viralais tampa lengviau virškinamas ir įsisavinamas?

Ir dėl raugtų daržovių fermentų palaipsniui susiformuoja tokia žarnyno aplinka panašiai kaip pas žolėdžius, savo skrandžiais celiuliozę skaidančius, gyvūnus, jog žalumynus galima nebetrinti ir nepilnai sukramtyti jie puikiai įsiurbiami į sistemą?


Į viršų
 Aprašymas  
 

zaliavalgis.lt

Re: Daržovių rauginimas kaip pakaitalas daržovių virimui
StandartinėParašytas: 25 Geg 2013, 21:44 
Dažnas dalyvis
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Užsiregistravo:20 Sau 2013, 20:49
Karma: + 3 -
Pranešimai:145
Lytis: Vyriška
Vietovė: Kaunas
Netiesa, bakterijos cukrų paverčia organinėm rūgštim ir alkoholiu, ir tokių produktų didesnis vartojmas be gyv. baltymų padarys žala organizmiui.
Celiuliozės tu niekad neskaidysi taip kaip karvė, daug aiškint , geriau palygink karvės ir savo virškinimo sistema. Kramtant termiškai neapdorotas daržoves pasižeidžia mažai lastelių,o jai pradėsi mažai kramtyti tai išvis nieko ten neisiurbs.

_________________
http://gerazemdirbyste.home.lt/index.php?

http://www.siaurespaukstis.lt/


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Daržovių rauginimas kaip pakaitalas daržovių virimui
StandartinėParašytas: 26 Geg 2013, 20:06 
Dalyvis
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Temos autorius
Užsiregistravo:28 Bal 2013, 13:29
Karma: + 0 -
Pranešimai:20
Lytis: Moteriška
Vietovė: Lietuva
satin rašė:
Netiesa, bakterijos cukrų paverčia organinėm rūgštim ir alkoholiu, ir tokių produktų didesnis vartojmas be gyv. baltymų padarys žala organizmiui.
Celiuliozės tu niekad neskaidysi taip kaip karvė, daug aiškint , geriau palygink karvės ir savo virškinimo sistema. Kramtant termiškai neapdorotas daržoves pasižeidžia mažai lastelių,o jai pradėsi mažai kramtyti tai išvis nieko ten neisiurbs.
[quote="satin"]

Tai satin kažkaip paviršutiniškai kalbi, ar patyręs esate raugintų produktų vartojimą, kaip vyksta tas cheminis virsmas ar tik prisiskaitėte ir tauškiate dabar po protingo asmens kauke?? :shock:


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Daržovių rauginimas kaip pakaitalas daržovių virimui
StandartinėParašytas: 26 Geg 2013, 20:56 
Dažnas dalyvis
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Užsiregistravo:20 Sau 2013, 20:49
Karma: + 3 -
Pranešimai:145
Lytis: Vyriška
Vietovė: Kaunas
Gal pasirinksiu antra varijanta, nes ilga pasaka, svarbu užsikabinimas yra, o pasitikrint viska ir pati galite.
Nors tai reikėtų pirmoj eilėj sužinoti kaip kas ir kodėl, o tik poto pradėt viska keist.
Nors kas žino gal pasjumi skrandis kelių kamerų, juk visko pasaulyje pasitaiko.

_________________
http://gerazemdirbyste.home.lt/index.php?

http://www.siaurespaukstis.lt/


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Daržovių rauginimas kaip pakaitalas daržovių virimui
StandartinėParašytas: 27 Geg 2013, 08:13 
Moderatorius
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Užsiregistravo:02 Gru 2010, 11:52
Karma: + 40 -
Pranešimai:1032
Raugintas darzoves virtu darzoviu pakaitalu nepavadinciau, cia visiskai skirtingi produktai, mano akimis. Bet balsuoju UZ raugintus produktus. Db tai placiai diskutuojama tema. Man l.patinka rekomendacija, kad rauginimo procesui reikia naudoti "kulturas", tai yra probiotikus arba spec. bakterijas, tuomet bent jau siek tiek procesas yra kontroliuojamas ir zinai, kad galutiniam rezultate negausi kokio nuodo. Vienintele isimtis- as valgau svieziai raugintas darzoves, rauginu para-dvi, ne ilgiau.
Nevalgau raugintu darzoviu reguliariai, bet karta- du i metus uzpuola noras rauginti darzoves, prastai tai buna ziema. Pastebejau, kad tuomet pasitenkinu gerokai mazesniais maisto kiekiais. Tas pats kiekis raugintu darzoviu duoda daugiau sotumo (ir fiziologinio ir psichologinio), nei sviezios darzoves.

Julija, ar skaitai angliskai? Mercola daug rases apie tai:
http://search.mercola.com/search/pages/ ... vegetables

beje, praeitais metais po savaitinio bado l.norejosi butent raugintu darzoviu. savaite, gal ilgiau, jos sudare didesne raciono dali. isprovokavau sau tuomet stipru tulzies valyma. veliau perskaiciau, kad tulzies ligas gydo raugintais kopustais. ar rauginu daugiausiai burokelius, prie ju kazka dar miksuoju.


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Daržovių rauginimas kaip pakaitalas daržovių virimui
StandartinėParašytas: 27 Geg 2013, 10:23 
Dažnas dalyvis
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Užsiregistravo:20 Sau 2013, 20:49
Karma: + 3 -
Pranešimai:145
Lytis: Vyriška
Vietovė: Kaunas
Aš prieš visokias dirbtines kultūras bakterijų rauginimiui, mes prisitaikę gaut bakterijas iš savo aplinkos, bet jai gyvenate savartyne antisanitarinėmis salygomis , tada gal ir geriau iš pakelio kokionors.

_________________
http://gerazemdirbyste.home.lt/index.php?

http://www.siaurespaukstis.lt/


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Daržovių rauginimas kaip pakaitalas daržovių virimui
StandartinėParašytas: 27 Geg 2013, 14:12 
Užkietėjęs dalyvis
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Užsiregistravo:16 Vas 2012, 08:31
Karma: + 12 -
Pranešimai:326
Lytis: Vyriška
Vietovė: Šiauliai
Rauginu kopustus, morkas, burokelius, ridikus, agurkus. Pastbejau, kad su bakterijomis is pakelio labai greit (per greit) rugsta ir skonis ne toks geras.
Naturaliai suruge kopustai kaip diena ir naktis palyginus su rauginatais kopustais, rauginant panaudojus dirbtines probiotines kulturas.


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Daržovių rauginimas kaip pakaitalas daržovių virimui
StandartinėParašytas: 27 Geg 2013, 18:00 
Dalyvis
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Temos autorius
Užsiregistravo:28 Bal 2013, 13:29
Karma: + 0 -
Pranešimai:20
Lytis: Moteriška
Vietovė: Lietuva
Jelena rašė:
Raugintas darzoves virtu darzoviu pakaitalu nepavadinciau, cia visiskai skirtingi produktai, mano akimis. Bet balsuoju UZ raugintus produktus. Db tai placiai diskutuojama tema. Man l.patinka rekomendacija, kad rauginimo procesui reikia naudoti "kulturas", tai yra probiotikus arba spec. bakterijas, tuomet bent jau siek tiek procesas yra kontroliuojamas ir zinai, kad galutiniam rezultate negausi kokio nuodo. Vienintele isimtis- as valgau svieziai raugintas darzoves, rauginu para-dvi, ne ilgiau.
Nevalgau raugintu darzoviu reguliariai, bet karta- du i metus uzpuola noras rauginti darzoves, prastai tai buna ziema. Pastebejau, kad tuomet pasitenkinu gerokai mazesniais maisto kiekiais. Tas pats kiekis raugintu darzoviu duoda daugiau sotumo (ir fiziologinio ir psichologinio), nei sviezios darzoves.

Julija, ar skaitai angliskai? Mercola daug rases apie tai:
http://search.mercola.com/search/pages/ ... vegetables

beje, praeitais metais po savaitinio bado l.norejosi butent raugintu darzoviu. savaite, gal ilgiau, jos sudare didesne raciono dali. isprovokavau sau tuomet stipru tulzies valyma. veliau perskaiciau, kad tulzies ligas gydo raugintais kopustais. ar rauginu daugiausiai burokelius, prie ju kazka dar miksuoju.


Sutinku, jog rauginimo procesas turi būti kontroliuojamas. Kad nepelytų raugas be kmynų dar dedu garstyčių sėklų nemažai ir krienų lapų ir laikau (parauginu) irgi pora parų, nes vėliau daržovės tampa per rūgščios, tenka plauti ir kažkaip tarsi pasigadina. Rauginu trilitriniame stiklainyje - labai patogu ir gražiai atrodo. Dar vienas rauginimo kontrolės būdas yra ruginiai miltai, dedu jų keletą šaukštų. Manau, jog rūgimo greitis labai priklauso nuo kambario temperatūros, kai šilčiau rūgsta greičiau.

Tiesa, jog jos yra sotesnės.

Pavartojau žodį pakaitalas, nes žmonės įpratę virti, troškinti daržoves tam, jog jos suminkštėtų, o štai parūgusios morkos, burokėliai kaip tik ir suminkštėja ir nežūsta juose esančios naudingos medžiagos ir dar kaip tik pasipildo pieno rūgštimi :)

Sutinku, jog reikia saikingai vartoti raugintas daržoves ir mityboje būtina įvairovė vien tam, kad ji teiktų džiaugsmą ir įdomumą, taip sakant maloniai nustebinti save vis nauju patiekalu :)

Dėl specialių bakterinių kultūrų tai čia panašus klausimas kaip kas geriau rūgpienis ar jogurtas? Jogurtui yra speciali kultūra, bet niekada nesidomėjau kaip ji buvo atrasta ir kaip šiuo metu gaminama. Nes paprastai dauginant ji išsigimsta. Aišku jei yra galimybės gauti tokią kultūrą tai galima mėginti, bet aš kažkodėl linkusi rasti tokias žoleles, kurios išskiria medžiagas, padedančias teisingam rūgimo procesui.

Neįsivaizduoju mitybos be tokių žolių kaip juozažolės, garstyčios, krienai, krapai, petražolės, bazilikai, šalavijai, čiobreliai, raudonėliai, mėtos... Adaptuoti mūsų krašte jie visai puikiai auga, nebijo nei šalčių nei ligos nepuola, tai kodėl gi neužveisti jų dar daugiau, jog visi galėtų naudotis parkuose ar specialiai viešose erdvėse tam skirtose zonose???

Žmonės prisidėtų tokių žolių į trilitrinius, burokų, morkų, kopūstų ir kiek energijos būtų sutaupyta neverdant daržovių, sriubų, o valgant tokius kaip šaltibarščius, maišant paraugintas daržoves su šviežiomis arba nemaišant...

Aš užkūriau ugnį duonkepyje - židiny ir supratau kokia tai užkabinanti stichija, kaip malonu vis vėl ir vėl užkurti ugnį, bet kurių galų ant jos maistą deginti?

Išimtimi laikau ruginę duoną stora pluta - susidariusi anglinė pluta neleidžia perkaisti duonos viduje esančiai masei ir ten vyksta džiūvimo procesas, susiformuoja tam tikros naudingos medžiagos. Ruginė duona - tai vien tik rugių miltai ir vanduo, kmynai, gal dar tinka druska. Bet irgi nekasdienis maistas ir aišku jau ne žalias, o toks raugintas ir pakaitintas, irgi prieštaringai vertinamas. Bet sako, jog nuodingos medžiagos kepiniuose susidaro nuo kaitinamo cukraus, medaus, aliejaus, pieno produktų, mielių, linų sėmenų... Nežinau dar dėl tos duonos. Ji tiesiog mane vilioja tuo kad jos gamybos procese yra proga užkurti tikrą ugnį :)


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Daržovių rauginimas kaip pakaitalas daržovių virimui
StandartinėParašytas: 27 Geg 2013, 18:18 
Dalyvis
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Temos autorius
Užsiregistravo:28 Bal 2013, 13:29
Karma: + 0 -
Pranešimai:20
Lytis: Moteriška
Vietovė: Lietuva
Paskaitinėjau http://search.mercola.com/search/pages/ ... vegetables

pataria leisti natūralioms gerosioms bakterijoms gyventi su mumis. Aš ilgai gal 5 metus buvau tokia natūralistė, jog net gėriau vandenį iš prūdo su visokiais gyviais, muilą tik savo gamybos naudojau, toks buvo truputį fanatizmas apėmęs gamtiškumo tema. Nors vartojau daugiausia virtą maistą. Po kurio laiko įsisiurbė erkė kaip tyčia ir apkrėtė ten tais parazitais, nu žodžiu teko pavartoti antibiotikų ir tikrai geriau pasijaučiau, kartu jie sunaikino ir erkės ir prūdo tas nelabai draugiškas bakterijas manyje, tada pamenu jogurtus, raugintus agurkus ir kopūstus valgiau, tikėjau jog taip atsistatys žarnynas ir labai liūdėjau, jog teko su antibiotikais išduoti savo įsitikinimus. Bet iš tiesų nieko bloga tame nebuvo, taip mane išvadavo nuo fanatizmo:) Dėl tų bakterijų tikriausiai reikia pusiausvyrą žmogui rasti. Bet čia vėlgi padeda stiprius eterius išskiriančios žolės - rozmarinai, čiobreliai, levandos, mėtos... Pačios žolės turi dezinfekcinių savybių, o kai kurios net veikia kaip antibiotikai be pašalinio poveikio...


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Daržovių rauginimas kaip pakaitalas daržovių virimui
StandartinėParašytas: 28 Geg 2013, 06:08 
Moderatorius
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Užsiregistravo:02 Gru 2010, 11:52
Karma: + 40 -
Pranešimai:1032
Priminimas :!:
sitoje temoje kalbama apie raugintas darzoves
filosofines temas galite aptarineti skyrelyje "Pokalbiai ivairiomis temomis"


Į viršų
 Aprašymas  
 

Re: Daržovių rauginimas kaip pakaitalas daržovių virimui
StandartinėParašytas: 28 Geg 2013, 07:39 
Dažnas dalyvis
Vartotojo avataras
Atsijungęs

Užsiregistravo:20 Sau 2013, 20:49
Karma: + 3 -
Pranešimai:145
Lytis: Vyriška
Vietovė: Kaunas
Tai viska reikėjo trinti, ar čia taipat yra lygesnių už lygius ?
Arba perkelti reikėjo, nes negražu taip daryti.

_________________
http://gerazemdirbyste.home.lt/index.php?

http://www.siaurespaukstis.lt/


Į viršų
 Aprašymas  
 

Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 11 pranešimai(ų) ] 


Visos datos yra UTC + 2 valandos


  Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Parama forumui


Paremkite svetainę SMS žinute

Founded by AUM.lt
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Installed by Serveriai.lt
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007